טרום סוכרת – כך יוצאים מזה ומונעים סוכרת

מתי טרום סוכרת הופכת למצב של סוכרת? כיצד להימנע מכך? התשובות במאמר

טרום סוכרת הוא מצב שבו רמות הסוכר בדם נחשבות לגבוהות מהמצב התקין של גוף בריא, אך עדיין לא גבוהות מספיק להגדרה כסוכרת מסוג 2. 

למילה "טרום" יש משמעות חשובה בהקשר שלנו. המילה מרמזת על מצב שמקדים מצב אחר. כלומר, עדיין לא הגדרה של סוכרת. מצד שני, המילה מעידה על כך שזהו מצב שיכול להדרדר לסוכרת. לכן, חשוב להכיר את המצב ולתפוס אותו בזמן. 

אם הוגדרתם במצב של טרום סוכרת, זהו תמרור אזהרה עבורכם לפני שזו תהפוך לסוכרת. מצד שני, זוהי הזדמנות לקחת את עצמכם בידיים ולנקוט בצעדים שימנעו הדרדרות למצב של סוכרת. 

גם בסוכרת, ובוודאי שבטרום סוכרת, אפשר להפוך את הקערה על פיה ולחזור למצב תקין שבו הגוף מתפקד טוב, עם מדדים טובים בבדיקות הדם. ברור שככל שהמצב פשוט יותר, אז קל יותר לשפר אותו. לכן חשוב לטפל בעצמנו כבר בשלב של טרום סוכרת. אפילו לפני אם אפשר… 

השתלשלות העניינים. כיצד טרום סוכרת הופכת לסוכרת 

סוכרת מתפתחת בגוף ככל שהגוף מפתח עמידות לאינסולין/ תנגודת לאינסולין. האינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב, ותפקידו לעזור לסוכר להיכנס מהדם לתאים לצורך אנרגיה. כשתאי הגוף לא מגיבים להורמון האינסולין, בגלל העמידות לאינסולין, הם לא פותחים את "שעריהם" לכניסת הסוכר. כך הסוכר נשאר בדם, ורמות הסוכר שם עולות. ככל שהמצב מתמשך, כך הסוכרת משתרשת יותר ומסוכנת. 

הלבלב, שמקבל מידע שהסוכר לא נכנס לתאים, מנסה לפצות על המצב ומתחיל בייצור מוגבר של אינסולין. הבעיה, שעם הזמן נפגע תפקודם של תאי הבטא המייצרים אינסולין בלבלב, והם לא מצליחים לעמוד בקצב הביקוש המוגבר לאינסולין. 

ככל שהעמידות לאינסולין וחוסר התפקוד של תאי הלבלב המייצרים אינסולין מחמירים, כך רמות הסוכר בדם ממשיכות לעלות. ומצב שהחל כטרום סוכרת מָסְלים והופך לסוכרת. 

ההבדלים בין טרום סוכרת לסוכרת 

ההבדלים בין טרום סוכרת לסוכרת מתבטאים בכמה מאפיינים. אלה העיקריים: 

בדיקות דם – בטרום סוכרת ערכי הגלוקוז בדם בצום הם בדרך כלל 100-125 מ"ג. בנוסף, ההורמון HbA1c הוא סביב 5.7-6.4 אחוז. בסוכרת, הגלוקוז בדם בצום הוא 126 מ"ג ומעלה, והורמון HbA1c הוא מעל 6.5 אחוז. חשוב לציין: ההגדרות המספריות יכולות להשתנות בין גורמים רפואיים שונים, אך זהו הממוצע.

עמידות לאינסולין – בטרום סוכרת ישנה עמידות לאינסולין אך היא לא חריפה, ותאי הבטא בלבלב מסוגלים לפצות על המצב על ידי הגברת ייצור האינסולין. ככל שהסוכרת מתקדמת, העמידות לאינסולין עולה, ויש פגיעה משמעותית בתפקודם של תאי הלבלב ובייצור האינסולין. הדבר מגביר עוד יותר את רמות הסוכר בדם, והמצב הופך לקבוע. 

תסמינים – אנשים עם טרום סוכרת במרבית המקרים לא חשים בסימפטומים מיוחדים. ייתכן ויחוו תסמינים קלים. ככל שהסוכרת מתקדמת התסמינים גוברים. הם כוללים: צמא מוגבר, הטלת שתן תכופה, עייפות קיצונית, ראייה מטושטשת, ירידה חדה במשקל ללא סיבה, ועוד.  בנוסף מתגברת תחושת החשקים למתוק וותחושת רעב מתמדת בעקבות הפרה של האיזון ההורמונלי בגוף.

סיכונים – רמות גבוהות מתמשכות של סוכר בדם פוגעות באיברים, בכלי דם וברקמות שונות. ככל שטרום הסוכרת מתקדם לסוכרת, גדל הסיכון לסיבוכים חמורים. בין הסיבוכים: מחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכליות, נזקים עצביים, בעיות עיניים, בעיות בריפוי פצעים, זרימת דם לקויה ועוד. 

תמרורים אדומים – גורמים שתורמים להתקדמות טרום סוכרת וסוכרת

הכרת התמרורים חשובה כדי להיות עם אצבע על הדופק ולדעת לזהות אם קיים סיכוי שהגוף יפתח טרום סוכרת וסוכרת. הבשורה הטובה היא שכל אחד מהתמרורים בר שינוי. גם גורמים גנטיים ניתן לנטרל על ידי אורח חיים בריא. 

תמרורים למצבי סוכרת:  

  • צריכה גבוהה של מזונות עשירים בפחמימות וסוכרים או מזונות מעובדים עלולה להחמיר את העמידות לאינסולין.
  • קיים קשר בין עודף שומן בטני למצבים של עמידות לאינסולין ולפעילות לבלב נמוכה.
  • מחסור בפעילות גופנית תורם להשמנה ולעמידות לאינסולין.
  • היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 2 מגבירה את הסיכון להפיכתה של טרום סוכרת לסוכרת. כמו כן סוכרת הריון גם היא גורם סיכון גבוה להתפתחות סוכרת סוג 2 בעתיד.
  • הסיכון לפתח סוכרת עולה עם הגיל. בגלל חברת השפע של ימינו, הגיל לסיכון לפתח סוכרת הולך ויורד והיום עומד על 35! לעומת 60 ומעלה בעבר.
  • בדרך כלל קיימים גורמי רקע שמתלווים לטרום סוכרת ותורמים לסיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם. בין הגורמים: לחץ דם גבוה, שומנים גבוהים בדם, כבד שומני ועוד.

מניעה וטיפול בסוכרת וטרום סוכרת

אורח חיים בריא, מוּדעוּת ופיקוח יכולים לסייע בטיפול בסוכרת. ככל שתופסים את המצב בשלב מוקדם יותר, ניתן למנוע את הפיכתה של טרום סוכרת לסוכרת. 

אלה ההמלצות שלנו: 

תזונה מותאמת – מומלצת תזונה דלת פחמימה וסוכרים, ועשירה בחלבונים, ירקות ושומנים בריאים.  

ריווח אכילה – אכילה במרווחים מאפשרת למערכת העיכול בגוף לעבוד בצורה יעילה יותר, ולשיפור רמות הסוכר בדם.

פעילות גופנית – פעילות גופנית סדירה מסייעת לשפר את הרגישות לאינסולין ואת ניהול הסוכרת. 

ניטור קבוע – ניטור סדיר של רמות הסוכר בדם לפני ואחרי ארוחות יכול לסייע באיתור שינויים בשלבים מוקדמים, ובנוסף להבין את השפעת המאכלים על רמות הדם שלנו. 

בעניין הפתרונות, מילה אישית ממני – במוסדות הבריאות הרשמיים נוטים להמליץ על תרופות להורדת רמות הסוכר בדם, הן כשיש טרום סוכרת ובוודאי בסוכרת. חשוב להבין כי מדובר בפתרון מלאכותי, שאולי מוריד את רמות  הסוכר בדם, אבל לא מרפא באמת את הסוכרת מהשורש. אין תחליף לחיים בריאים. 

טרום סוכרת – זה הצעד הכי חשוב עבורך לעשות היום

לסיכום, טרום סוכרת הוא תמרור אזהרה לפני סוכרת. עם הגילוי של טרום סוכרת, יש לטפל במצב כדי למנוע החמרה. סוכרת היא מחלה פרוגרסיבית הדורשת טיפול אינטנסיבי ומוקפד לשם איזון רמות הסוכר בדם ולמניעת סיבוכים בריאותיים. לעומתה, טרום סוכרת הוא מצב שניתן לשפר יותר בקלות, במיוחד כשתופסים אותו בזמן. 

בסוכרת בשליטה אנו מעניקים לאנשים שאובחנו עם סוכרת או טרום סוכרת הזדמנות לאמץ אורח חיים פשוט ליישום שיסלול להם את הדרך לחיים בריאים ושמחים. יש לנו את כל הכלים, הידע והמעטפת לפתור את המצב. רוצים לשמוע עוד? דברו איתנו ונשמח לשוחח איתכם. 

שיתוף:

מאמרים נוספים

תפקוד מיני וסוכרת

הפעם אני מתראיינת אצל שלומית וולפין מומחית לשיפור התפקוד המיני לגברים באמצעות התת מודע. מחברת הספר "נראה אותך

צרו קשר

דילוג לתוכן