דל פחמימה או קיטו – מהי התזונה הכי מומלצת לסוכרת?

"בתאל, מה את אומרת על קיטו?". לפחות פעם ביום מישהו מהקהל שלי, שמתמודד עם סוכרת, טרום סוכרת, ובעיות מטבוליות שונות, שואל אותי על התזונה הקטוגנית. 

ידוע שתזונה דלת פחמימה היא הטובה ביותר למצבים הללו, ובתוך הקטגוריה הזאת נולדה ה"קיטו", מילה שעד לפני כמה שנים כמעט אף אחד לא הכיר וכיום מככבת יותר ויותר בפרסומים וברשתות. 

אז לפני הכול חשוב להכיר לעומק ולהבין מהי תזונה קטוגנית. לכן החלטתי לכתוב מאמר על הנושא. אבל יותר מזה, החלטתי לעשות יותר מכך, ולהציג בָּמאמר זו מול זו את שתי השיטות הבולטות – קיטו ודל פחמימה, על מנת שיהיה קל יותר לראות את ההבדלים, היתרונות, החסרונות, ולבחור את זו שהכי מתאימה עבורכם ועבורכן. 

במצב של סוכרת וטרום סוכרת הגוף מפתח עמידות לאינסולין, ולכן אינו מגיב לאינסולין שבדם כמו אצל אדם בריא. ייצור האינסולין בגוף מוגבר, אך עדיין רמות הסוכר בדם גבוהות. קיטו ודל פחמימה הן שתי שיטות תזונה מאוד בולטות שדוגלות בצריכה מועטה של פחמימות וסוכרים, ונועדו לטפל במצבים רפואיים שונים בגוף, בראשם כאמור הורדת רמות הסוכר בדם. חוץ מזה, ההבדלים ביניהן רבים. נפרט אותם כעת וגם נבין כיצד כל אחד יבחר מהי השיטה הנכונה עבורו. 

קיטו מול דל פחמימה: כמות פחמימות

בתזונה דלת פחמימות כמות הפחמימות המומלצת לצריכה ביום עומדת בממוצע על 50-120 גרם, בהתאם למשקל הגוף ולתכנית התזונה. בדיאטת קיטו צריכת הפחמימות המומלצת עומדת על מספר נמוך משמעותית – 0-50 גרם ליום. 

קיטו מול דל פחמימה: הרכב חומרי מזון (נוטריינטים) 

תזונה דלת פחמימות מורכבת במרבית המקרים מצריכה מאוזנת של חלבונים ושומנים, לצד הפחמימות המופחתות. היחס בין החלבונים והשומנים לא מוגדר, והוא משתנה ודינאמי. 

בתזונת קיטו הנוהג הוא לצרוך בעיקר מזון עשיר בשומן (כ-70-75% מסך הצריכה ליום). לצידו, חלבון ברמה בינונית (כ-20-25% מהמזון), ותפריט דל מאוד בפחמימות (כ-5-10% מסך הצריכה היומית). ההרכב הזה יוצר הרגשה של "חגיגה" עם אוכל מושחת כמו בשרים, גבינות שמנות, חמאה ועוד. אך עדיין יש לזכור שקשה להתרגל לצריכה של כמות פחמימות מועטה ביותר וישנם אנשים שקשה להם תיסוף השומנים ונשברים מאוד מהר בדיאטה קטוגנית.

קיטו מול דל פחמימה: יסודות השיטה

תזונה דלת פחמימות מכוונת לשפר את רגישות הגוף לאינסולין, לווסת את רמת ייצור האינסולין בגוף ובכך להוריד את רמת הגלוקוז בדם ואגירת שומנים באיברי הגוף. 

תזונת קיטו מוכוונת ליצור קטוזיס – מצב שבו אנרגיית הגוף נוצרת בעיקר משריפת שומן, במקום המצב הרגיל שבו האנרגיה מופקת מפחמימות. את המטרה הזאת משיגים על ידי הפחתה משמעותית של צריכת הפחמימות והגברת צריכת השומן עד לכדי היותו אחוז גבוה מסך המזון היומי. בקטוזיס כמות הקטונים בדם עולה, והתאים מפיקים מהם את האנרגיה הזמינה לגוף.

קיטו מול דל פחמימה: גמישות

תזונה דלת פחמימה היא גמישה יותר וקלה יותר לתפעול ותחזוקה מכיוון שהיא מאפשרת מגוון רחב של מזונות, כולל כאלו הנחשבים לפחמימתיים, אם כי במידה.  

תזונה קטוגנית היא נוקשה ופחות גמישה בשל מגבלת הפחמימות המחמירה שלה. זוהי שיטה אשר מחייבת תכנון ומעקב קפדני של צריכת המזון, כדי להבטיח שהפחמימות הנצרכות הן נמוכות מספיק על מנת שהגוף יישאר במצב של קטוזיס.

קיטו מול דל פחמימה: מטרה

תזונה דלת פחמימות משמשת לעתים קרובות לירידה במשקל, שיפור רמות הסוכר בדם ושיפור ההרגשה הכללית, כושר המחשבה והבריאות.  

דיאטת קיטו משמשת בעיקר לירידה מהירה במשקל, היא מסייעת לשיפור רמות הסוכר בדם, ההרגשה, המחשבה, הביצועים והבריאות הכללית. עוד ייעודים שלה מעולם הרפואה – סיוע בטיפול באפילפסיה ומצבים נוירולוגיים אחרים. 

קיטו מול דל פחמימה: תופעות לוואי

לתזונה דלת פחמימות הרבה יתרונות ומעט תופעות לוואי. עיקר התופעות קשורות בעיקר בצריכת סיבים נמוכה שעלולה להוביל לבעיות עיכול כגון עצירות זמנית, או לחוסר ויטמינים מקבוצה B שמגיעים מהפחמימות, וכתוצאה מכך עייפות, חולשה ועוד. 

בתזונה קטוגנית רמת החומצות בדם עולה ויש מחסור בוויטמינים מסוג B. הדבר עלול להוביל לכאבי ראש, בחילות, עייפות, חולשה, וריח אציטון מהפה. אכילת חלבונים בכמות גבוהה לצד השימוש בשומן כמקור אנרגיה עלול לגרום לעומס בכליות ולייצור אבנים בהן. כמו כן צריכת הסיבים המועטה יכולה להוביל לעצירות. 

עוד דברים שחשוב לדעת על קיטו

דיאטת קיטו הפכה ללהיט בשנים האחרונות ויוצרת סקרנות בקרב רבים ששמעו את השם ומכירים את העקרונות הכלליים של השיטה, אך לא מכירים אותה לעומקה. בגלל שמדובר בשיטה עם עקרונות נוקשים ומובהקים, בחרתי לציין כאן עוד כמה דברים שחשוב לדעת על דיאטת הקיטו.

  • בתזונת קיטו תהליך הקטוזיס נמשך רק בתנאי שלא חוזרים לאכול פחמימות. במידה וחוזרים לצרוך פחמימות בכמות "רגילה" (בינונית ומעלה), כל אפקט הקטוזיס נעצר ו"מתבטל". 
  • אנשים למודי ניסיון שהתנסו בדיאטת קיטו מעידים שלצד תחושת ההנאה שמתלווה אליה בגלל הרבה מזונות שמנים ש"מותר" לצרוך, קשה להתמיד לאורך זמן בצריכה של כמות פחמימות כה מועטה. גם אם התחלתם ולא התמדתם אל תתייאשו. בחרו בדרך שבריאה לגופכם ושבה תצליחו.
  • תזונה מוקפדת כמו קיטו דורשת לעיתים השקעה של יותר זמן וכסף כדי שלא לצרוך את המוצרים הזמינים, שברובם מבוססי פחמימות.
  • בדיאטת קיטו היחסים הלא רגילים בין רכיבי התזונה השונים (כ-70% שומן ואף למעלה מכך), אינם עומדים בקנה אחד עם המלצות התזונה הנפוצות. לכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע, בפרט כשיש בעיות רפואיות שונות ברקע. גם מומלץ לצרוך במסגרת תזונה זו מזונות טבעיים ולא מתועשים.
  • אימוץ של דיאטה קיצונית יכולה לעורר מצבים שונים בגוף. בחירה בשיטה שמלווה בירידה מהירה במשקל יכולה לגרום לעלייה מהירה בחזרה אם מפסיקים עם השיטה. תמיד עדיף לבחור בתזונה מבוקרת.

מילה אישית ממני – קיטו/ דל פחמימה

אם אתם מתמודדים עם סוכרת, בחירה בשיטת תזונה עם מעט פחמימות היא הנכונה עבורכם. חשוב להכיר לעומק את השיטות השונות שדוגלות בתזונה דלת פחמימה, כדי להבין מה הדרך המדויקת עבורכם. תמיד טוב להתייעץ עם איש מקצוע לגבי המקרה שלכם, בוודאי כשמשלבים את התזונה עם מצבים רפואיים שונים ותרופות. בשורה תחתונה, זכרו שעליכם לבחור בתוכנית לחיים, תרתי משמע. לכן חשוב שתהיה נוחה ליישום ותשתלב בקלות עם אורח חייכם.

בסוכרת בשליטה אנו מקדמים תזונה מטאבולית בריאה ומיטיבה לגוף, עם כמות פחמימות מופחתת בארוחות. השיטה שלנו מדעית, מבוססת על ידע וניסיון מתוך היכרות עמוקה עם גוף האדם, ומיושמת צעד צעד בצורה הדרגתית שמקשיבה לגוף, תוך כדי למידה מתמדת ופיקוח על רמות הסוכר בדם. 

השיטה שלנו מספקת הזדמנות לחיות חיים בריאים ושמחים, עם כלים ומעטפת חזקה להצלחת התהליך. 

בריאות היא ה-דבר החשוב ביותר. אל תתנו לסוכרת להרים את הראש. קבלו החלטה, והשאירו פרטים. נשמח לחזור אליכם, לשמוע ולייעץ. 

שיתוף:

מאמרים נוספים

תפקוד מיני וסוכרת

הפעם אני מתראיינת אצל שלומית וולפין מומחית לשיפור התפקוד המיני לגברים באמצעות התת מודע. מחברת הספר "נראה אותך

צרו קשר

דילוג לתוכן