בשוק ישנם למעלה מ 50 סוגים שונים של ממתיקים. על מנת לא לבלבל עם מה אסור או לא מומלץ, אסביר אילו 3 סוגים כדאי להכיר:
1. סטיביה (Stevia)
צמח הגדל בדרום ומרכז אמריקה. לעלי סטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם על כן נחשב כממתיק דל פחמימה.
השימוש בו כממתיק נעשה בכמה אופנים:
- שימוש בעלים טריים או מיובשים
- מיצוי מימי של העלים ואבקות (המתיקות של העלים המיובשים היא פי 10–15 משל סוכר.)
שמות נפוצים שלו שתמצאו ברכיבי ממתיקים שונים:
גליקוזידים של סטיביול (או סטיביול גליקוזיד)
- סטיביה מופיע כממתיק עצמאי או בתוך מוצר שנקרא sweetango, שמשלב סטיביה עם אריתריטול.
- לחלק מחומרי ההמתקה טעם לוואי ניכר של אניס
2. אריתריטול (Erythritol)
אריתריטול הוא סוכר כהלי (פוליאול) הנמצא בטבע בפירות, פטריות וגם בגוף האדם.
יתרונות
- מתיקותו שווה לכ-70% מזו של סוכרוז (סוכר לבן). אף על פי כן הוא כמעט חסר ערך קלורי.
- אריתריטול אינו משפיע על רמות הסוכר והאינסולין בדם.
- כמו שאר הסוכרים הכהליים, הוא אינו מעוכל על ידי בקטריות הפו ואינו גורם לעששת.
- הוא אינו עובר מטבוליזם בגוף ומופרש דרך מערכת השתן בדיוק כפי שנכנס, מכיוון שלגוף אין אנזים שמסוגל לפרק אותו
3. סוכרלוז טהור בלבד – נוזלי (Sucralose)
ממתיק מלאכותי המשמש כתחליף סוכר. הוא מיוצר בתהליך כימי, מתוק פי 500-600 מסוכרוז. יכול לשמש כתחליף סוכר גם באפייה או במוצרים הדורשים חיי מדף ארוכים.
שמות נפוצים שלו שתמצאו ברכיבי ממתיקים שונים:
"Splenda" בארצות הברית
"סוכרזית סוכרלוז"
"סוכרה דיאט"
"מתוקלייט"
"סוכרלוז"
!! שימו לב שרק ממתיק שמכיל סוכרלוז נקי, לא יעלה את רמת הסוכר. כל מה שיש בו סוכרלוז עם תוספות למיניהן שלא כוללות סטיביה או אריתריטול, לא מתאים (כמו למשל אבקות סוכרלוז שמכילות גם דקסטרוזה שזה סוכר רגיל)
4. חשוב חשוב חשוב – האם הממתיקים משפיעים על הסוכר ומתאימים לכל אחד?
יש לבדוק באופן אישי השפעה של הממתיקים
בשלבי ההסתגלות הראשוניים לאיזון סוכרת מומלץ להימנע מצריכת דברים מתוקים, לרבות הממתיקים שהזכרתי, למשך מספר שבועות לפחות. שלב זה מאפשר לחיך להסתגל לטעמים ניטרליים יותר.
על ידי הפחתת צריכת המזונות המתוקים, ניתנת לבלוטות הטעם שלך הזדמנות להתאפס ולהיות פחות "מכורה" למתוק. התאמה זו יכולה לעזור לכם לפתח העדפה לטעמים טבעיים ולמצוא סיפוק במזונות שהם פחות מתוקים.
במהלך תקופה זו, התמקדו בשילוב מזונות דלי פחמימה כגון ירקות לא עמילניים, חלבונים ושומנים בריאים.
זכרו, הניסיון של כל אחד עם סוכרת הוא אישי.
נקיטת צעדים קטנים ותשומת לב לבחירות המזון יעזרו לך להסתגל בהדרגה לדרך אכילה בריאה יותר ולהשיג איזון טוב יותר בניהול הסוכרת שלך. התמידו, היו סבלניים עם עצמכם וזכרו שכל שינוי חיובי הקטן ביותר שאתם עושים תורם לרווחה הכללית שלכם.
כל המידע בפוסט זה מובא לכם כידע כללי ואין בכוונתו להוות המלצה או תחליף ליעוץ מקצועי. למידע נוסף, מוזמנים לקרוא על כל מוצר במקורות מידע נוספים, יותר בהרחבה.
נ.ב – רוצים המלצות למתכונים דלי פחמימה עם הממתיקים המומלצים ? כנסו למתכונים שלי יש לנו שפע של רעיונות בריאים עבורכם:
בתאל בר