חשקים לאוכל וסוכרת – איך מתגברים על החשקים בדרך לאיזון הגוף?

שאלה, ותענו לעצמכם בכנות: האם אתם אוכלים רק כשאתם חשים רעב? או שקורים הרבה מקרים שבהם אתם אוכלים בגלל שמתחשק לכם לנשנש? 

בעולם השפע, הרבה לפני שהבטן אוכלת גם העיניים רוצות לאכול והמוח עובד שעות נוספות במחשבות על האוכל, ש"תוקף" אותנו מכל פינה. יותר מזה, רובנו אפילו לא מגיעים לתחושת רעב אמיתית. כי הרבה לפני שזו מגיעה אנחנו דואגים לאכול ולנשנש משהו, מתוך כוחו של הרגל. 

ההמלצה הכי בריאה וטובה לגוף, ובטח כשיש סוכרת, טרום סוכרת ובעיות מטבוליות, היא לאכול כשרעבים. ולשם כך חשוב שנבין למה יש חשקים, איך מבדילים בינם לבין רעב, ואיך מתגברים עליהם.

חשקים לאוכל – אלו הגורמים

הרבה אנשים מכירים את התחושה של חשק לאכול משהו, בדרך כלל משהו מושחת, מפתה, ולא ממש בריא. מהיכן נובעים חשקים לאוכל, בדרך כלל עם דגש על מאכלים מתוקים ופחמימות? ננסה להבין.

גורמים פיזיולוגים

  • הורמונים – שחרור כמות רבה בגוף של קורטיזול, הורמון הסטרס, וגרלין, הורמון הרעב, מגביר את החשק למתוק/ פחמימה. 
  • מחסורים – מחסור של מרכיבים בריאים בגוף יכול לגרום לחוסר איזון ובעקבות כך לחשקים לאוכל, מתוך מטרה "להשלים" ולתקן את המצב. 
  • בעיות שינה – מחסור בשעות שינה, עייפות ממושכת, וירידה באנרגיה עשויים להעלות את התאווה למאכלים מתוקים ופחמימתיים שמספקים אנרגיה (גם אם זמנית וקצרה). 
  • אינסולין – תזונה לקויה מרובת פחמימות עשויה לגרום לעליה ברמות הסוכר בדם וברמות האינסולין, ולהוביל לעמידות לאינסולין. זהו מצב שמגביר את התיאבון והחשק לנשנושים (בהמשך המאמר נרחיב על הקשר בין סוכרת לחשקים לאוכל).

גורמים פסיכולוגיים

  • מצבי רוח – מצבי רוח שונים כמו מתח, שעמום, עצבים וכד' יכולים להגביר את החשקים והצורך במזון מנחם.  
  • אכילה רגשית – ישנם אנשים שנוהגים לאכול יותר כהתמודדות עם מצבים שונים. 

גורמים התנהגותיים

  • הרגלים – דפוסי אכילה קלוקלים שפיתחנו לאורך זמן יכולים להוביל לחשקים. 
  • התניה – פעולות מסוימות שמקושרות לאוכל יכולות לגרום לתחושת דחיפות לאכול באותם רגעים שנחשפים לגורם ההתניה. 

גורמים סביבתיים

  • חשיפה לגירויים – ריחות טובים של אוכל בסביבה, חשיפה לפרסומים על אוכל עם ויז'ואלים מעוררי תיאבון, וגם מחשבות על מאכל אהוב מגבירים את החשק למזון.
  • מזג אוויר – הקור בעונת החורף מגביר את החשק לאכול מתוך צורך לחמם את הגוף.  

הקשר בין סוכרת לחשקים לאוכל

אנשים עם סוכרת ובעיות מטבוליות עלולים לחוש יותר חשקים לאוכל מתוק ופחמימתי, מהסיבות הבאות:

לרוב סוכרת נובעת מאורח חיים לא מאוזן והרגלי אכילה לא בריאים, התנהגות שמגבירה חשקים.

עמידות לאינסולין גורמת לחשקים לאוכל, משום שהשימוש הלא יעיל של הגוף באינסולין, ונוכחות של רמות מוגברות שלו בדם, משפיעים על ההורמונים ומגבירים רעב. 

תנודות ברמות הסוכר שקיימות אצל סוכרתיים, לצד חוסר איזון גופני במשק הסוכר, גורמים להגברת הרצון לאכול מתוק/ פחמימה.  

כיצד להתמודד עם חשקים לאוכל לא בריא?

מרבית האנשים חווים את התחושה הזאת של חשק למזון, בעיקר משהו שלא בריא לאכול. לא קל להתגבר על חשקים, משום שמדובר בתחושה מאוד דומיננטית, אבל הנה כמה כלים ושיטות יעילות להתמודדות עם אותו "חשק":

הבנת הגורם – חשק לאוכל יכול לנבוע מסיבות כמו צמא, עייפות, שעמום, סטרס, ועוד. הבנת הסיבה וטיפול בגורם יסייעו להפחית מתחושת החשק העזה.

אכילה מסודרת ומאוזנת – הקפדה על ארוחות המכילות חלבון, שומן בריא וסיבים מסייעת לשמור על רמות סוכר יציבות, לווסת רעב ולהפחית חשקים. 

תכנון מראש – הכנה מראש של אוכל בריא וטעים מסייעת לאכול מאוזן ולא "ליפול" לחשקים. 

פעילות גופנית – פעילות גופנית משחררת הורמונים שמשפרים את ההרגשה הכללית ומצב הרוח, מה שעוזר לשלוט בחשקים. 

שינה – שינה במידה מספקת מווסתת את הורמוני הרעב והשובע גרלין ולפטין, והדבר מפחית את החשקים. 

איזון במידה – אפשר ליהנות מדי פעם ממאכלים אהובים בכמות מבוקרת. הימנעות מהם גורמת לתחושת קיפוח שעלולה להגביר חשקים למזון. 

מודעות ובחירה – רגע לפני שניגשים לאכול משהו שמתחשק, מומלץ לעצור לרגע, ולשאול את עצמנו: האם אנחנו באמת רעבים? מה אנחנו מרגישים כרגע? יש משהו שגרם לנו להשתוקק כרגע למזון? המודעות יכולה להפחית דפוסים שמעוררים חשקים. עוד קצת על המודעות הזאת, שתעזור לנו להבין היכן אנחנו ממוקמים, בקטע הבא.  

רעב או חשק? כך נבחין מה אנחנו מרגישים באמת

אנחנו רוצים לאכול עכשיו משהו. האם זה רעב או חשק? איך נדע? הנה כמה דרכים להבחין בין רעב לחשק:  

  • תחושת רעב אמיתית מורגשת באזור הבטן. חשקים לאכול מתבטאים בחשיבה במוח, או כגירוי באזור הפה.
  • רעב אמיתי מתפתח בהדרגה. תשוקה לאכול יכולה להגיע בבת אחת, במיוחד כשרואים או חושבים על אוכל טעים. 
  • כשהרעב אמיתי נרצה לצרוך כל מזון שיזין אותנו וישקיט את הרעב. כשיש תשוקה לאוכל ישנו  חשק לאכול מאכלים מסוימים, ולרוב הם יהיו מושחתים…
  • רעב אמיתי יכול להיות מלווה בתחושות גופניות פיזיולוגיות. לדוגמה: התכווצויות בבטן, בטן מקרקרת, חולשה, סחרחורת, כאב ראש, עצבנות, חוסר סבלנות קשיי ריכוז. 
  • רעב אמיתי לא עובד עם השעון ולא מתקיים בשעות מסוימות ומדוייקות, אלא עולה בשל צורך של הגוף, בהתאם לשלבי מנגנוני עיכול האוכל שהגוף עובד עליהם.  

נמאס לכם ליפול כל פעם בגלל החשקים ולאכול משהו שעושה לכם רע? רוצים לשלוט בכל החשקים ש"משתלטים" עליכם? רוצים לעבוד עם הגוף ולאכול רק כשאתם רעבים בלי לחפש כל היום נשנושים? 

השיטה המטבולית של סוכרת בשליטה עוזרת לחדד מאוד את מנגנון הרעב והשובע בגוף שלנו. יש כמה מרכיבים בשיטה שהופכים אותה ליעילה והרמונית עבור הגוף שלנו. 

אנחנו רוצים את השקט הזה, שהראש והעיניים לא יחפשו בכל פעם איזה משהו לנשנש. 

אנחנו רוצים לנהל את הרעב, ולא שהוא ינהל אותנו. 

אם אתם רוצים לשמוע איך אנחנו משיגים את זה, מוזמנים להשאיר פרטים כאן. אנחנו נשמח לחזור אליכם. 

השיטה המטאבולית תתן לכם שקט

ללמוד על עצמי את מנגנון הרעב והשובע זו מתנה לחיים.

וזה חלק בלתי נפרד מהתוכניות ליווי שלנו.

להרשמה להדרכה הקרובה 

שיתוף:

מאמרים נוספים

תפקוד מיני וסוכרת

הפעם אני מתראיינת אצל שלומית וולפין מומחית לשיפור התפקוד המיני לגברים באמצעות התת מודע. מחברת הספר "נראה אותך

צרו קשר

דילוג לתוכן