כשאנשים שואלים אותי, מהו טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי, התשובה עלולה להפתיע אותם. לא רק כי הדגש הוא לא על טיפול תרופתי, או על "ניהול תסמינים", ולא רק כי הדגש הוא על ירידה לשורש הפיזי של התופעה. אלא בעיקר, כי השיטות שלי הן כל כך "קומון סנס", שבתחילה, הן בכלל לא יישמעו הגיוניות. לדוגמה, מה הקשר בין אכילה בנוכחות מלאה לבין ריפוי תופעת הסכרת? ובכן, כל זאת ועוד, בכתבה הבאה. מי שרוצה עוד, ומעוניין להרחיב את השיח – יכול ליצור עימי קשר.
מה חשיבות המודעות במסגרת טיפול טבעי לסוכרת?
מדוע טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי שם דגש על התנהלות מודעת עם האוכל שלנו? זאת כי, בשורה התחתונה, אכילה בנוכחות מלאה, מאפשר לנו לבחור את האוכל הכי נכון עבורנו, ואפילו לאכול פחות. כשאנחנו אוכלים בנוכחות מלאה, אנחנו יכולים לשים לב מה הגוף שלנו באמת צריך על מנת לאזן את הסוכר בדם, להמשיך לרדת במשקל ולשמור על זה במשך שנים ולטווח הארוך. כשלא עושים זאת, לעומת זאת – הבחירות במזון יכולות להיות פחות ממדויקות. וכשהבחירות אינן תואמות את מה שאנחנו באמת רוצים וצריכים, אפשר שאנחנו פשוט לא מזינים את הגוף באופן אופטימלי. אנחנו רוצים לקבל בחירות אופטימליות על מנת להגיע למצב של איזון סוכר כמו גם לשמר אותו, להוריד משקל באופן הרמוני ומיטיב ולשמור על זה, ובאופן כללי להרגיש טוב יותר.
אם לגוף לא טוב, אולי עקב בחירות תזונתיות לא טובות, אפשר שאיזון הסוכר יופר, המשקל יעלה, וההרגשה תהיה פחות טובה. בין אם זה אומר שהגוף יהיה יותר נפוח, יהיה פחות נוח בבגדים, ואולי תהיינה עייפות וחולשה הן בפן הפיזי והן בפן הפנימי. לדעתי, זה יכול להתבטא יותר בקרב אנשים שכבר חוו הצלחות, למדו לאכול בנוכחות מלאה, אך וויתרו על "הכלי" הזה, וחזרו להתנהלות פחות מודעת עם בחירות המזון שלו.
כיצד טיפול טבעי לסוכרת יכול לסייע לשמירה על המשקל והסוכר?
במסגרת טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי, ישנם 4 עקרונות שעל בסיסם נבנה המודל הייחודי שלי, אשר אני קוראת לו מגן הבריאות המטבולית. אכילה במודעות ובהתאמה לצרכי הגוף, מאפשרת לתת מענה לשני עקרונות במודל (מתוך 4): עיקרון הרווחה הנפשית ועיקרון האכילה המאוזנת. אני מאמינה, כי השילוב של יישומם, מאפשר לשמור על המשקל והסוכר. וככל שמתמידים, יש אפקט מעריכי. לא רק שהאיזון המטבולי יגבר, הזיכרון המטבולי יאגור זיכרונות במידה שיכולה לתמוך בהתמודדות עם נפילות. המטרה היא להפוך את זה לשגרה, לשפר את המדדים ולחוות הצלחה לשנים רבות.
מדוע לשים דגש על מודעות?
במסגרת טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי, הדגש, או אחד מהם – הוא כמובן על אכילה נוכחת ומודעת. ועם זאת, ניתן לשאול – מדוע לשים דגש על נוכחות ומודעות? התשובה פשוטה. וכדי להבין אותה, ארצה לדבר קצת על ההבדל בין רעב רגשי לרעב פיזי. שהרי, לפני שאנחנו מפתחים מודעות לכך, אנחנו עלולים לחשוב שכל כיווץ של הקיבה, או תחושת חוסר נוחות, משמעה הזמנה ברורה ואף "מחייבת" להאכיל את הגוף. ובכן, מה אם אני אגיד לך שלא מדובר בהזמנה של ממש להאכיל את הגוף, אלא פשוט בהתניה. כלומר, ישנו תנאי במערכת: "בהינתן מצב רגשי כזה וכזה, יש להכניס אוכל לקיבה על מנת לשנות את המצב הרגשי". ובמצב כזה, אפשר שיהיה דחף לאכול.
איך מתייחסים לתחושת הרעב בטיפול טבעי לסוכרת לשיטתי?
אך כאשר אנחנו מיישמים אכילה מודעת ונוכחות, אנחנו לא מנוהלים על ידי תחושת הרעב, אנחנו מנהלים אותה. יתרה מזאת, אם אנחנו לא מנהלים אותה, ונותנים לה לנהל אותנו – באילו מזונות נבחר. סביר, שלא יהיו אלה מזונות שבאמת בדקנו כמה הם עושים לנו טוב. אלא מזונות שיש להם "השפעה רגשית", "מזונות מנחמים". מזונות אלה, אינם בהכרח מלאים ברכיבי הזנה, אינם תורמים לאיזון מטבולי, אינם תורמים לאיזון תחושת הרעב, וכן הלאה. וזה לא הכל. לא רק שמדובר במזונות שעלולים להיות לא מתאימים לגוף באותה עת, אפשר, שמתוך "אכילה רגשית", או "אכילה מנחמת", הבחירה לאכול תהיינה בשעות שהגוף דווקא אמור לנוח בהן ולא לעכל. זה כשלעצמו, יכול להוסיף רובד של אתגר. על כן, במסגרת טיפול טבעי לסוכרת, אנחנו לומדים להתייחס במודעות לתחושת הרעב, ולנהל אותה באופן יעיל יותר. על מנת לקבל בחירות תזונתיות בריאות יותר, על מנת לשמר איזון מטבולי.
מה הן חלק מההשלכות של אכילה רגשית?
הבעיה "באכילה רגשית", היא לא רק המקרה הנקודתי של אכילת יתר / אכילת בלי מודעות לריווח זמני / אכילה בלי מודעות לקצבים ביולוגיים / אכילה בלי מודעות למה שמיטיב או לא עם הגוף והמערכת. הבעיה, אם נרצה לקרוא לה כך, היא עצם הלולאה, החוזרת על עצמה. שכן, אם אנחנו רואים תינוקת בוכה ואנחנו דוחפים לה בקבוק חלב על מנת שתפסיק לצרוח, אנחנו יוצרים התניה. אם יש מצוקה, אז לאכול. ובכן, אם אנחנו לא מתמודדים עם המצוקות שלנו באופן ישיר ומודע, אז אנחנו בהחלט נותנים להן את המקום להמשיך ולהיות. וברגע שהן יעלו טיפה למודעות, ולא נרצה להתמודד עם זה – יכול להיות שנחפש להכניס לפה איזה "בקבוק חלב", חומר מזין כלשהו שיכול להביא סימום רגשי למערכת.
ואם זו שיטת הפעולה, הרי אין שום דבר "שיהיה אחרת". ישנו גירוי, מצוקה – ואז ניסיון להשקיט אותה עם מזון. ובכך, אנחנו מוותרים על האחריות לניהול הרעב שלנו, ונותנים את האחריות לחלק בנו שרק מנסה להפסיק להרגיש כאב. אך, כאשר ממשיכים להדחיק כאב, וכל דבר אחר בתודעה שלנו, סופו הוא להתמיד ולהתחזק, עד שהוא נהיה בלתי ניתן להכחשה. על כן, יש לאנשים בחירה, האם להמשיך להדחיק, ללכת על "אכילה רגשית" על מנת לסמא את הכאב, ולחוות יותר ויותר כאב עם הזמן עד שתהיה מוכנות לפגוש את הדבר באופן ישיר – או לוותר על המנגנונים המסמאים, ולעשות עבודה פנימית מתאימה מראש ולמפרע. ובדרך, להימנע מלהזיק לגוף, או מלהחסיר ממנו את מה שבאמת מיטיב עימו.
מדוע טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי שם דגש על אכילה מאוזנת, ידע ורווחה נפשית?
יש לזכור, שאוכל איננו מצרך הישרדותי בימינו. נכון, יש גם את הרובד הזה. יש את המינימום התזונתי הנדרש על מנת למלא את צרכי הגוף. אם כי, יש אנשים שיכולים לשרוד ולשגשג גם מבלי להכניס אוכל לגוף (אך זה כבר נושא אחר). ועם זאת, זמנים מודרניים הביאו עימם את ברכת המזון השופע, לרבות המזון המתועש וזמינותם של חומרים שהגוף שיכולים לעורר תגובות אינסולין חזקות, ולאלחש את המצב הרגשי. גלידות, בצקים, מאפים עשירים בסוכר, משקאות (כאילו דייאט) ממותקים, פירות מלאי פרוקטוז – בקיצור, מאכלים שיכולים לייצר "תחושה טובה", או פשוט, כזאת שיכולה להסתיר את הסבל הקיים. ובכך, הרצון לאכול לא תמיד מתבסס על הרצון למלא צרכים פיזיים, אלא הרצון להפסיק להרגיש את החוויה הנוכחית.
ואם אנחנו רוצים לשלוט בהתנהגות שלנו, ולכוון אותה באופן מודע, זה בהחלט משהו שכדאי לנו להכיר. על פי כן, טיפול טבעי לסוכרת לשיטתי, שם דגש על רווחה נפשית, תזונה מאוזנת וכמובן ידע (אחד מעקרונות המודל שפיתחתי) – על מנת לעזור לאנשים להבין את ההתנהלות שלהם ולשנות אותה על מנת לקבל תוצאות אחרות בחייהם ולהביא לנסיגת הסכרת ואף מניעתה. לפרטים נוספים ניתן ליצור עימי קשר כעת.