טיפול בסוכרת סוג 1

טיפול בסוכרת סוג 1

טיפול בסוכרת סוג 1, לשיטתי, הוא לא "זבנג וגמרנו". הטיפול אינו כולל רובד תרופתי, או חומרים שנועדו לקחת את תוצאות הבדיקות מקצה לקצה, מבלי להתייחס לשורש התופעה. מודל הטיפול שלי, משתרש מתוך ההבנה, כי הגוף לא ניתן לחלוקה. עקרונות הנפש, התזונה, הידע והתנועה שמטופליי רוכשים, מסייעים להם להגיע ולשמר בריאות מטבולית מיטבית. כיצד משמרים בריאות מטבולית מיטבית כטיפול בסוכרת סוג 1? ובכן, בין היתר, זה נוגע באינסולין. כל זאת ועוד, בכתבה הקרובה , לרבות, הזמנה לסדנת איזון והרזיה בה ניתן להרחיב את היריעה אף יותר, ולתרגל באופן פרקטי את הנלמד עד (ומעבר) לשיפט מלא ואמיתי.


מה הסיפור של אינסולין?

הבה נדבר קצת על אינסולין. איך אני יודעת לדבר על אינסולין? ובכן, לאחר 14 שנה בבתי חולים, עבודה צמודה עם רופאים שמבינים באמת מה זו סכרת וקריאת 100 מאמרים מדעיים, שלא נאמר, פיתוח מודל מגן הבריאות המטבולית, ניתן להגיד שיש לי מושג צלול בנידון. הבה נתחיל בכך שנגדיר את האינסולין. מדובר, אפוא, בהורמון המופרש מתאי בטא בלבלב. הורמון המופרש בפאזות. פאזה היא מעין גל. ההורמון מופרש בשני גלים.

  1. גל רגוע  (לאורך כל היממה).
  2. גל שיא / פיק (סביב ארוחות). סביב ארוחות, מופרש יותר אינסולין, זאת כי הגוף צריך יותר בשלב זה. 


מה הקשר בין אינסולין לבין טיפול בסוכרת סוג 1 לשיטתי?

הבה ניקח צעד אחורה. או קדימה, תלוי איך מסתכלים על זה. כשאנחנו אוכלים אוכל, שיש בו סוכר, או שיכול להתפרק לסוכר – הסוכר מגיע לזרם הדם. מבחינה סטנדרטית, הגוף רוצה שתהיה רמת סוכר לפחות עד 100, אולי פחות מכך, על מנת שלא תיווצר פגיעה בכלי דם. אזי, הגוף עושה משהו על מנת להכניס את הסוכר הזה לתאים. מה הוא בדיוק עושה? הגוף מורה ללבלב להתחיל להפריש אינסולין. כאשר אנחנו מעמיסים סוכר, הפרשת האינסולין עולה. ואז מה קורה ואיך זה קשור לכדי טיפול בסוכרת סוג 1? ובכן, אנחנו מגיעים לזה.

כאשר האינסולין מגיע, הוא עושה מה שהוא אמור לעשות: להכניס את הסוכר לתאים. אך כשיש יותר מדי סוכר להכניס לתאים, ואין יותר מקום בתאים – מה קורה? ישנו מנגנון מיוחד, על מנת להפוך סוכר לשומן. אך לא סתם שומן, רקמה שומנית דלקתית. וכן, כפי שניתן להניח, זה לא דבר טוב. בתחילה, השומן מוצא את מקומו בשכבה הנקראת "תת עור".  ואילו, כאשר האינסולין ממשיך לייצר תאי שומן חדשים על מנת לאגור את כל השומן החדש שנוצר מסוכר עודף, הרי שהמקום הנוח הוא חלל הבטן. או ליתר דיוק, סביב איברים פנימיים. במילים אחרות, עודף סוכר מוביל לעודף הפרשת אינסולין, מוביל לעודף היווצרות רקמות שומן דלקתיות סביב איברים חיוניים בחלל הבטן. לרבות:

  1. בין תאי הכבד – מה שמאפשר להיווכח בכבד שומני
  2. בין תאי הלבלב – מה שיכול להביא באופן ישיר להופעת סכרת
  3. בין תאי הלב – מה שיכול להוביל למחלות לב, לחץ דם וכו' – גם למי שאין סכרת

ולא צריך שתהיה בטן, על מנת שהתופעה הזאת תתרחש. השומן יכול לשבת בכל תא בגוף.  ותוך כדי, גם לייצר חומר רעילים. ותוך כדי, גם לפגוע ברגישות של הגוף לאינסולין. למעשה, כשיש המון אינסולין, הגוף יכול לפתח עיוורון ואפשר שמערכות תקשורת מסוימות הקשורות לאינסולין ולכבד פשוט לא יתפקדו באופן תקין.


מהי אחת המטרות של טיפול בסוכרת סוג 1 לשיטתי?

לסיכומו של דבר, הגוף מתחיל להיות רגיש פחות לאינסולין שהוא עצמו מפריש. זה כשלעצמו, יכול להוביל לבעיות. ואם הבעיות הללו לא מקבלות מענה, תוצאות הבדיקה יכולות להראות רמות סוכר גבוהות, טרום סכרת, סרטנים, מחלות לב, הפרעות קשב וריכוז, סוכרת וכו' – מדובר בתופעות שניתן לכנות כתסמונת מטבולית. תופעות שאני מקשרת עם היפראינסולינימיה, רמות אינסולין גבוהות בגוף.

בואו ניקח עוד צעד אחורה. סוכרת סוג 1, לא פועלת כמו סוכרת סוג 2. בסוכרת סוג 1, הגוף תוקף את הלבלב. לא ברור למה, כרגע. הבעיה של אנשים שאובחנו עם סוכרת סוג 1, היא שהם אוכלים לא נכון, ואז מזריקים אינסולין על מנת "לאזן". ובכן, בסופו של דבר, הם יכולים ליצור לעצמם תנגודת אינסולין, כאשר הגוף מתנגד לאינסולין שהגיע מבחוץ. אז מה הפתרון? ובכן, להפחית את הזרקות האינסולין למינימום, כדרך אכילה נכונה.

במילים אחרות, במסגרת טיפול בסוכרת סוג 1,  מפחיתים את חשיפת הגוף לאינסולין כדרך הכלים שמטופליי מקבלים ממני. זאת על מנת לאזן סוכרת, לשרוף שומן ולרדת במשקל.  במסגרת הטיפול, השאיפה היא להוריד את כמות האינסולין (המוזרק מבחוץ) כמידת האפשר, בדיוק כפי שהיינו עושים עבור סוגרת סוג 2. שכן, בטיפול עבור סוכרת סוג 2, היינו משחקים עם המנגנונים הטבעיים של הגוף, על מנת להגיע לאיזון מטבולי – במסגרתו האינסולין מופרש רק עד רמת המינימום. כך שהסוכר הולך לאנרגיה, ולכל המקומות הנכונים, במקום לשבת במערכת ולהצטבר לכדי שומן.  בסוכרת סוג 1, אמנם צריך להזריק אינסולין על מנת לתת לגוף מה שהוא צריך, אך לא צריך לעשות זאת יתר על המידה, כאשר אוכלים כמו שצריך.

מטופליי לומדים כי יש להם בחירה חופשית באוכל, לומדים גמישות ומבינים כיצד לבחור מאכלים שבאמת מזינים ומיטיבים עם גופים. על פני מאכלים "שאמורים להיות טובים", אך לאחר בדיקה נדמה שאין כך המצב. לפחות לא בדיוק. מטופליי מוצאים את המזונות המתאימים להם, לא מתוך תפריט שהורדתי להם מהר סיני, אלא מתוך מה שהם באמת אוהבים, וראו כי עושה להם טוב באמת.


מה החשיבות של התנהגות מוכוונת מטרה?

במסגרת טיפול בסוכרת סוג 1 לשיטתי, אנחנו מחילים התנהגות מוכוונת מטרה. זאת על מנת להחיל שליטה על החיים שלנו, ולראות כיצד כל פעולה שאנחנו מיישמים, יכולה לקחת אותנו לעבר המטרה שלנו, או לאו. אנחנו יכולים להציב מטרות חכ"מות (מתוך המודל שלי), ולייצר מטרות רלוונטיות לתהליך. מטופלים שמגיעים אליי מתבקשים לחשוב על מטרה הרלוונטית לבריאות שלהם, ולהתחיל לנהוג בהתאם על מנת להגשימן. תוך, כמובן, ליווי, הדרכה וסיוע מצידי.

איך יודעים אם התקדמנו למטרה? מודדים משקל כמובן. טעות, זו לא הדרך. לא רק, כי יש גורמים אחרים שיכולים להראות לנו מה עשה טוב בגופנו ומה לא, ואם עשינו התקדמות ואם לא – אלא כי ההסתמכות על משקל יכולה להיות צבועה ברגשות לא מודעים. אנחנו רוצים להישאר ממוקדים בתהליך, לשמור על רוח גבוהה ואש חזקה, ועל כן אנחנו כנראה לא רוצים לתלות את התפישה שלנו, של הצלחה, במדדי המשקל ההפכפכים. במסגרת טיפול בסוכרת סוג 1 לשיטתי, אנחנו מודדים סוכר, ומשתמשים במדדים אלו על מנת לבדוק מה באמת עושה טוב לגוף. ובכך אנחנו יכולים לעלות על החלטות תזונתיות לא נכונות, אשר "מאלצות" הזרקת אינסולין באופן "עודף".

 אני יודעת, זה נשמע מאוד מעניין ולבטח רצית לשמוע קצת פרטים על סדנת איזון והרזיה שאני מעבירה בהמשך. ובכן, אפשר להרוג שתי ציפורים באבן אחת: גם להמשיך את השיח על מה שכתוב כאן וגם לדבר על הסדנה. כל שצריך, זה להשאיר פרטים ולדעת בביטחון, שאצור קשר.

שיתוף:

מאמרים נוספים

צרו קשר

דילוג לתוכן