כף רגל סוכרתית

כף רגל סוכרתית

כף רגל סוכרתית מתבטאת גם בזיהום, נמק או כיב בכף רגל ונחשבת לאחד הסיבוכים אשר יכולים לנבוע מתופעת הסוכרת. בכתבה זו נדבר קצת על התופעה, כמו גם על דרכים למנוע ו/או לטפל בה. משתתפי המועדון והסדנאות של סוכרת בשליטה, נחשפים למידע הזה כמו גם זוכים להדרכה תומכת במסע הריפוי שלהם.

קריאה מהנה.


מהי כף רגל סוכרתית?

כאמור, כף רגל סוכרתית נחשבת כסיבוך אשר יכול להופיע עם תופעת הסוכרת. מיוחסות לו תוצאות שונות, כמו:

  1. פגיעה בתפקוד העצבים (נוירופתיה)
  2. פגיעה בכלי הדם ההיקפיים
  3. הפרעה במנגנון ריפוי הפצעים

המון מילים גבוהות, אנחנו יודעים. אם נפשט את זה קצת, נוירופתיה יכולה להתבטא כחוסר תחושה, או כירידה בתחושה של כאב וטמפרטורה, כמו גם בפגיעה בתפקוד השרירים. תופעות הלוואי הינן חוסר איזון בשמירת מצב עצמות כף הרגל, עיוותים ופגיעה בהגנה של מנגנון לחות העור. ניקח לדוגמא מצב קלאסי בחורף ובו אתם מניחים את כפות הרגליים מול תנור חימום מפנק. נוירופתיה בעצם תגרום לכם לקבל כוויה מבלי שתרגישו או שתרגישו רק בשלב מאוחר יותר שבו הכוויה כבר נוצרה. דוגמא נוספת היא הליכה בחום הים בקיץ על החום החם. משהו שכיף לנו לעשות. חולה סוכרת עם נוירופתיה עלול לדרוך על זכוכית או אבן חדה ולשים לב לדימום או זיהום רק מאוחר יותר. אלה דוגמאות לירידה בתחושה וברגישות לטמפרטורה שחולה סוכרת לא מאוזמן עלול לחוות. מדובר בתופעה לא רצויה ואף מסוכנת מכיוון שתחושות כאב אמורות להגן על הרגל מפני חשיפה לטמפרטורות קיצוניות או חשיפה לחבלות וחדירת גופים זרים, בשלבי חשיפה מוקדמים, למשל כשרק התקרבנו למקור החום ובטרם הווצרות חבלה או כוויה. תחושת הכאב מתריעה שיש משהו שצריך לזוז ממנו, ו/או לטפל בו.

כאמור, כף רגל סוכרתית מתבטאת גם בפגיעה בכלי דם היקפיים. זה כשלעצמו יכול להביא לכדי הפחתה בזרימת הדם הנדרשת על מנת לרפא פצעים ואף להוביל לסיבוכים אחרים.


איך מגנים על כף רגל סוכרתית?

  יש דברים שניתן לעשות על מנת להגן על כף רגל סוכרתית, ספציפית עבור מי שקיבל אבחנה של פגיעה בתפקוד העצבים בשל תופעת הסוכרת. לדוגמה:

  1. יש לבדוק את מצב כפות הרגליים בתדירות גבוהה (ברמה יומית) כמו למשל:
    1. נפיחותאודםשלפוחיותחתכיםשריטותפצעים
    1. הפרשה
  2. ניתן לעשות טיפול ביבלות ובציפורניים וההמלצה לעשות זאת אצל אנשים שקיבלו לכך הסמכה (פדיקוריסטיות מוסמכות)
  3. יש להימנע מללכת יחפים, בייחוד אם אין תחושת כאב ואם רוצים למנוע פגיעה בכפות הרגליים.
  4. אין לחמם כף רגל סוכרתית מול תנור, או בעזרת כרית מחממת, או במים חמים – מתוך הרצון למנוע כוויות.
  5. יש להימנע מעומס או חבלה של כף רגל סוכרתית תוך הקפדה על שימוש בנעליים רחבות, רכות ולא לוחצות. במידת הצורך ניתן לעשות שימוש במדרסים המסירים נקודות לחץ מסוליית כף הרגל.
  6. מומלץ להחליף מדי פעם את הנעליים.
  7. חשוב לבדוק לא רק את כף הרגל אלא גם את הנעליים. זאת על מנת לבדוק אם ישנם אזורי חספוס. כלומר, קפלים, תפרים בולטים ואחרים. או אפילו אם ישנם גופים זרים כמו אבנים, מחטים וכו'. שכן, תחושת הכאב לא תתריע על כך באותה מידה וזו הזדמנות טובה להפגין קצת אהבה עצמית ולבדוק אם הנעל מתייחסת לכף הרגל כמו שצריך.
  8. יש לעקוב אחרי מבנה כף הרגל ולהתריע מפני עיוותים של העצמות. אחות מוסמכת בקופת החולים תוכל לעקוב אחרי נתון זה במידה ואתם מקפידים על ביקור אצלה, לפחות פעם ב6 חודשים.

כפי שניתן לראות, לפחות רוב ההמלצות ברשימה הנזכרת לעיל, מציינות דרכים לדאוג לכפות הרגליים. כן, האיבר הזה שנושא את משקל הגוף לאורך שעות היממה. ההמלצות נועדו לתמוך ולסייע לשמירה על בריאותן. לסוכרת אפשרות גבוהה לסיבוכים שיש בהם מן הפגיעה ברגל ובכלי הדם שלה. מדובר בפגיעות, אשר גורמות להפחתה בתחושה בכפות הרגליים עד כדי היווצרות פצעים, אשר עלולים להזדהם. נמשיך את הכתבה בכך שנציג עקרונות למעקב ולזיהוי סימני פגיעה אפשריים בכף הרגל, כמו גם, עקרונות לטיפול עצמי ראשוני.

איך מעניקים טיפול לכף רגל סוכרתית?

כשזה נוגע לכף רגל סוכרתית, מעקב וטיפול עצמי יהווה חלק בלתי נפרד ממעקב מקצועי, אחת לחצי שנה במרפאה בקהילה, או אצל אחות סוכרת מוסמכת. ישנם סימנים אשר עלולים להצביע על פציעה הקשורה לתופעה של כף רגל סוכרתית, כמו:

  1. רגל חמה למגע
  2. יובש בכף הרגל, במיוחד בעקבים
  3. תחושה של כאבים, שריפה או נימול
  4. כיב או פצע אשר אינו כואב
  5. אובדן של תחושה

פגיעה בכלי הדם עלולה לגרום  לליקוי באספקת הדם לגפיים, כמו גם, לקושי בהחלמה מפצעים או דלקות. ישנם סימנים אשר יכולים להעיד באופן ספציפי על פגיעה בכלי הדם של הרגל, כמו:

  1. פצע בכף הרגל אשר אינו נרפא.
  2. עור מבריק.
  3. כפות רגליים קרות וחיוורות.
  4. כאבים ברגליים בזמן מנוחה.

משתתפי המועדון והסדנאות של סוכרת בשליטה, יכולים לדווח על כל חשד לקיום אחד או יותר מסימנים אלו (פגיעה בעצבים ו/או בכלי דם), ולציין זאת בפני אדם/הצוות שמטפל בהם במסגרת הליווי, או מול לרופא המשפחה.

ישנן פעולות שניתן לעשות כדי למנוע ולדחות סיבוכים:

  1. איזון, איזון ושוב פעם איזון של רמות הסוכר בדם – הוא המניעה הטובה ביותר לכל סיבוכי הסוכרת וביניהן כף רגל סוכרתית.
  2. שמירה על תזונה נכונה , כמו גם על משקל גוף תקין (לפי ההמלצות)
  3. פעילות גופנית סדירה המשלבת תרגילים לרגליים, תאפשר להמרצת הדם ולאיזון רמות הסוכר מבלי מאמץ.
  4. יש להימנע מעישון המקושר לפגיעה בכלי הדם, בעיקר בגפיים.
  5. יש לבצע ניטור עצמי של ערכי הסוכר בדם,  על מנת להשיג איזון מיטבי.
  6. מעקב רפואי תקופתי לאיתור מוקדם של סיבוכי סוכרת

במידה והנכם נוטלים טיפול תרופתי, הוא עלול להשפיע על רמות הסוכר בדם לצד הפעילות הגופנית וזה עלול לפעמים להביא לרמות סוכר נמוכות ולסכן אתכם (במיוחד למי שנוטלים אינסולין). במקרה כזה, יש להתייעץ עם אחת האחיות המוסמכות לסוכרת בשיטת בתאל בר או עם הרופא המטפל שלכם על מנת להתאים את הטיפול התרופי לפעילות הגופנית (אין להמנע מפעילות גופנית בעקבות טיפול תרופתי אלא להתאים אותו לפעילות)

ישנו גם טיפול יומי בכפות רגליים, שניתן ליישם, לרבות:

  1. מומלץ לרחוץ ולטפל בכפות הרגליים, לפחות פעם ביום. זאת תוך הימנעות ממים בטמפרטורות קיצוניות מדי. כזכור, תחושת הכאב לא מתריעה מפני שינויי טמפרטורות. לאחר הרחצה עצמה,
  2. יש לנגב באופן יסודי את כפות הרגליים, במיוחד באזור בין האצבעות – להיפטר מכל לחות בין האצבעות על מנת למנוע תופעות אחרות.
  3. כדאי למרוח קרם לחות על אזורים יבשים. בייחוד על אזורי יובש אך לא בין האצבעות.
  4. יש לבדוק את כפות הרגליים על ידי הסתכלות ומישוש. זאת למען איתור יבלות, סדקים, וכן הלאה. ניתן להיעזר במראה ו/או בבני זוג.
  5. יש לגזור נכונה את ציפורני הרגליים. כלומר, בקו ישר ולא  בקו מעוגל.
  6. אין להתהלך יחפים בתוך הבית ומחוצה לו, זאת על רקע סכנה של פציעת כף הרגל. מומלץ גם להימנע מהליכה עם סנדלים.
  7. במידה ומבחינים בפצע או בזיהום, יש לנקות את המקום בעזרת מים וסבון, לייבש בעדינות. יש לגשת למרפאה לצורך קבלת טיפול וייעוץ.


אילו נעליים יכולות להתאים לשימוש?

ולבסוף, נמליץ על שימוש בנעליים מתאימות. להלן הדגשים:

  1. כשבוחרים נעליים, יש להתאים את הנעליים לכפות הרגליים ברמת הנוחיות המרבית כבר במועד רכישתן. זאת,  על מנת למנוע לחץ וחיכוך בהמשך הדרך.
  2. ההמלצה היא לבחור נעל רחבה באופן יחסי, שאינה לוחצת.
  3. ההמלצה היא גם לבחור נעל מעור רך. עור נושם וגמיש. נעל עם עקב נמוך.
  4. יש המלצה לבדוק ולרכוש נעליים בשעות הערב, במועד בו כף רגל סוכרתית נפוחה יותר מהבוקר.
  5. יש לאפשר התרגלות לנעל חדשה בהדרגה.
  6. ישנה המלצה לעשות שימוש לסירוגין בשני זוגות נעליים (כלומר להשתמש בשני סטים) על מנת לתעדף שימוש בנעל מאווררת ויבשה.
  7. ישנה המלצה לגבי חבישת גרבי כותנה ללא תפרים. זאת על מנת למנוע חיכוך ויצירת שלפוחיות בין הנעל לכף הרגל.
  8. יש להחליף גרביים יום יום.

אם זה נשמע כמו הרבה מידע ובא לך לקבל ליווי, סיוע ותשומת לב קצת יותר אישית – מזמינה אותך להצטרף לאחת התוכניות שלנו לליווי חולי סוכרת על ידי המומחים בשיטת סוכרת בשליטה. השאירו פרטי ונשמח להכיר.

שיתוף:

מאמרים נוספים

צרו קשר

דילוג לתוכן