לפעמים אנחנו נתקלים במידע חדש, שנראה ונשמע כל כך שונה ממה שהכרנו עד כה, שאנחנו מתפתים לחשוב שמדובר באחיזת עיניים, "שטויות של רוחניקים", או דברי הבל הזויים שלא מחוברים למציאות. אך לפעמים, עלינו להיפתח גם לדברים שנשמעים משונה ומוזר, בייחוד, אם הדברים שנשמעים "הגיוניים" פשוט לא עבדו כפי שרצינו, עד כה. שמי בת אל, ולאחר 14 שנה בבתי חולים, קריאת 100 מאמרים מדעיים ועבודה קרובה עם רופאים שבאמת הבינו במחלת הסכרת – פיתחת שיטה למען טיפול טבעי בסוכרת. ולא, היא לא מערבת תרופות או דברים שבהכרח חשבת עליהם בעבר. כל זאת ועוד, בכתבה הבאה.

מה זה טיפול טבעי בסוכרת?
אז מה כולל טיפול טבעי בסוכרת? ובכן, לפני שאסביר מה גישתי לטיפול טבעי, ארצה להסביר מה זה בכלל אומר "טבעי". טבעי, לצורך העניין – זה כמו שהטבע התכוון. לא בהכרח הטבע שרואים ביער, אלא הטבע שרואים בתוכנו. מה בריא לנו, מה הרמוני לנו ומה מוציא אותנו מאיזון. כאשר המטרה היא לבחור ולעשות רק דברים שתומכים בהרמוניה, בטבע שלנו, ובכך מקדמים בריאות איתנה. ועבור זה, חשוב לדעת מה לאכול, כמה לאכול ומתי לאכול (ולא לאכול).
מדוע חשוב להקפיד על שעות האכילה במסגרת טיפול טבעי בסוכרת?
וכאן מתחיל "הקטע ההזוי". זה לא משנה, בלבד, להקפיד על מה אוכלים או כמה – אלא גם להקפיד על באיזה שעות אוכלים. שכן, ישנן שעות, כאשר אוכלים בהן, הדבר יכול לפגוע באיכות השינה. איכות השינה, היא חלק משמעותי ברווחה הנפשית. ואם אין לנו רווחה נפשית, אלא סטרס, זה כשלעצמו יכול ליצור גורמי סיכון אשר מובילים למחלת הסכרת. על כן, במסגרת טיפול טבעי בסוכרת אנחנו רוצים לבטל כליל, או במידת האפשר, את גורמי הסיכון. ואם זה אומר להיות ברווחה נפשית, אז זה מה שיש לעשות. ואם זה אומר שצריך להקפיד על איכות שינה טובה, אז זה מה שיש לעשות. ובמילים אחרות, לא לאכול בשעות במסגרתן ההזנה תפגע באיכות השינה.
זאת כי אכילה בשעות מסוימות, יכולה להוביל להירקבות האוכל בבטן. זה כשלעצמו, עלול להשפיע על רמות הסוכר ולאפשר להן להאמיר בבוקר. ובכך, להשפיע על תחושת הרעב, השובע וההרגשה הכללית בגוף. ולא, לא לטובה. חשוב לזכור, שעם כל אכילה, רמת האינסולין עולה. באם יש הרבה אינסולין, הדבר יכול להסתכם בכך שהתאים יצברו עוד ועוד שומן מן הסוכר אשר התפרק באוכל. כן, גם באוכל דל פחמימות. שכן, פחמימות יש בכמעט כל דבר. חשוב לזכור, כי הסוכרים שלא הולכים לטובת צרכי אנרגיה, נאגרים להם כשומן. היכן נאגרים כשומן? סביב הלבלב, הכבד, הלב וכו'. ובאם מדובר בשומן דלקתי ורעיל, אזי שעדיף לצבור כמה שפחות ממנו. וזו הסיבה, שבמסגרת טיפול טבעי בסוכרת לשיטתי, אנחנו נזמין את האינסולין לבצע עבודתו רק כשבאמת צריך וחשוב.
מה לגבי אינסולין?
כל פעם שאנחנו אוכלים, רמות האינסולין עולות. הרבה אינסולין גורם לתאים לצבור עוד ועוד שומן מהסוכר שהתפרק באוכל. גם כשזה דל בפחמימות יש פחמימות כמעט בכל דבר. הסוכרים שלא הולכים לאנרגיה, נאגרים כשומן סביב הלבלב הכבד הלב…אני רק עושה חזרה קצרה…והשומן הוא שומן דלקתי ורעיל ולכן מה שנרצה זה לאגור כמה שפחות אנרגיה. איך נעשה את זה? נזמין את האינסולין לעשות את עבודתו נאמנה רק כשהוא באמת נדרש.
מה מהותו של השעון הביולוגי בהקשר של טיפול טבעי בסוכרת?
במסגרת טיפול טבעי בסוכרת לשיטתי, אנחנו מלמדים את הגוף להחליף דלקים. במקום להשתמש בסוכר, להשתמש בשומן. הרעיון מאחורי זה, הוא לסייע לנו לאזן את הסכרת ולרדת במשקל. כדי להבין למה אני מתכוונת, יש להבין מהותו של השעון הביולוגי. השעון הביולוגי עובד על פי קצבים מסוימים, ועם זאת – גם אם לא נצא מהמערה ולא נחשף לאור השמש, הוא עדיין יעבוד. מתפקידו, לווסת את השינה והערות, ולקחת אחריות על וויסות הקצבים. ביום, הקצב יהיה מהיר ופעיל ובלילה איטי ונינוח. אנשים שישנים מחוץ לוויסות של השעון הביולוגי שלהם, גם אם יישנו הרבה שעות, לא בהכרח יזכו לשנת הלילה הטובה שהם יכלו לקבל, לו היו ישנים בטווח של השעון הביולוגי שלהם. במילים פשוטות, צריך לישון טוב לא רק על מנת לסייע ברווחה נפשית, אלא על מנת לסייע באיזון הסכרת. הקצב נקבע בידי ההורמונים. העיקריים בהם, בהקשר זה, הם האינסולין והמלטונין. ישנה חשיבות, שתישאר חלוקה ליום ולילה – שנכבד את הקצב הלילי והיומי שלנו.
מה הקטע של מלטונין?
מה זה בעצם אומר? ראשית, מהו המלטונין? ובכן, מדובר בהורמון המופרש על פי מחזור השמש. גם אם לא חשופים אליה. כשהשמש שוקעת, רמת המלטונין יכולה להתחיל לעלות לאט לעט. כשעתיים שלוש לאחר השקיעה, רמת המלטונין יכולה להגיע לשיאה. כלומר, אם שקעה בשבע, אפשר שרמת המלטונין תהיה בשיאה בתשע. יש לזכור, כי מלטונין נקרא גם הורמון השינה. תפקידו להשקיט כמעט באופן מוחלט מערכות לא חיוניות, כמו מערכת העיכול – ולהכניס את הגוף למצב רגיעה. על כן, זה כבר מתחבר לנו. אין לאכול בשעות שלאחר השקיעה, באם רוצים לעכל את האוכל. שכן, בשעות הללו, אפשר שהקיבה תהיה מושקטת במידת מה על ידי המלטונין.
מדוע חשוב לישון טוב במסגרת טיפול טבעי בסוכרת?
הרציונל הוא, שהגוף צריך להתפנות לניקוי ופינוי פסולת, כמו לדוגמה, לנקות את הכבד מרעלים. הגוף רוצה גם לבנות את עצמו מחדש, להרוס תאים מתים, לבנות חדשים וכו'. זה קורה סביבות 22-23. שעות הלילה, הן גם הזמן לריפוי עצמי. על כן, אם אנחנו לא ישנים טוב, קמים בלילה או נשארים ערים על מנת לעבוד – אנחנו לא מאפשרים לגוף את התהליכים שהוא רוצה וצריך. ובכך, לא רק שאנחנו מייצרים מצב בו (אם אכלנו בשעות הלילה) שיש אוכל רקוב בקיבה ומה שזה עושה עם רמות הסוכר, אנחנו גם יכולים לפגוע באיכות השינה ובכך להחליש את המבנה. קצת כמו פסל שצבר פגעים במהלך היום וצריך את הלילה כדי לרפא את עצמו. באם לא קיבל את האפשרות לרפא את עצמו, הוא ממשיך לצבור פגעים. במסגרת טיפול טבעי בסוכרת, אנחנו רוצים לוודא כי הפגעים ירופאו, שהמבנה יתחזק ושגורמי סיכון יתבטלו.
מה ערכו של ריווח אכילה?
בשורה התחתונה, אוכל שנכנס למערכת, מפריע לה לעבוד. במסגרת טיפול טבעי בסוכרת לשיטתי, אנחנו רוצים לעשות ריווח אכילה, ולראות כיצד זה משפיע על השינה. מניסיוני, יש לכך השפעה על איכות השינה כמו גם על הרגשה כללית במהלך היום. בשעות 18-19, כשמתחיל קצב לילה (ומלטונין עולה), הגוף נכנס לרגיעה. הקצב הופך לאיטי ונינוח. העיכול מועט. כל אוכל שייכנס יישב בבטן עם תנועתיות מעיים נמוכה ויתבשל לאט בקיבה בטמפרטורה של 37 מעלות, בסביבה רטובה. זאת, בזמן שמערכת העיכול מתבקשת לעבוד במקום לישון ולנוח. כביכול, מתאמצת לעבוד כשלא אמורה. הדבר יכול להיות בעייתי יותר במצבי החלמה מטראומה, ניתוח, מחלה וכו'. במצבים שהגוף צריך להתחזק ולגייס כוחותיו. במילים אחרות, המשקל יכול לרדת מאוד בהדרגה ואפילו "להיתקע" בנקודה מסוימת, והסוכר מתאזן לאט יחסית בבוקר, כאשר מעמיסים אוכל בשעות הערב. גם אם מדובר באוכל דל בפחמימות.
וזו הסיבה, שלשיטתי, טיפול טבעי בסוכרת מיידע ומעצים את המטופל בנוגע להחלטות התזונה שלו – לרבות, מתי באמת לאכול. למידע נוסף והרחבת השיח, ניתן ליצור עימי קשר כעת.