תחשבו רגע על המושג: רעב.
איך זה מרגיש להיות רעבים?
האם זה משהו שמגיע משום מקום, בלי התראה מוקדמת? או שזה נבנה אצלכם לאט לאט?
האם אתם חייבים(!!) ״עכשיו לאכול״ כשאתם רעבים או שאתם יודעים להתעלם מהרעב עד שאתם מתפנים להתיישב ולאכול בנחת?
האם הרעב שלכם מתריע ואף מגיע כמו שעון שוייצרי – כל פעם באותה שעה, או שזה משתנה?
ועל תחושת שובע, שמעתם?
האם כשאתם שבעים אתם יכולים לאמר שאתם חווים תחושת ״מלאות נעימה״ או תחושת: "אני מפוצץ.ת"?
שיח על מנגנון הרעב והשובע הוא לא נפוץ. בעיקר בתרבות השפע כשהאוכל פשוט נגיש לנו ואכילה חברתית הפכה להיות הסיבה העיקרית שלנו להתיישב סביב שולחן (ולפעמים אפילו בלי שולחן אנחנו אוכלים).
בתור ילדים אנחנו לומדים לאכול על פי שגרות. אוטומטים. אמא או אבא קוראים לנו לשולחן, אנחנו מתיישבים ואוכלים.
האם אי פעם מישהו שאל אתכם: האם אתם רעבים? ואם שאלו אתכם ועניתם שאתם לא רעבים, האם ההורים שלכם אמרו לכם: לא נורא, תבואו לאכול כשתרגישו רעבים, או שאמרו לכם: זה הזמן לאכול, עכשיו יושבים?
כשגדלנו והתבגרנו, סיגלנו לעצמנו הרגלי אכילה מנותקים מהקשבה לצורכי הגוף.
היום, זה פוגע בנו.
היום כשאנחנו אוכלים, אנחנו לא באמת במודעות לסימני הגוף.
וזה בסדר. אנחנו לא אשמים.
מנגנון הרעב והשובע הוא מנגנון קדום שעל פיו האדם הקדמון החליט מתי וכמה לאכול.
תוסיפו לזה חוסר זמינות של מזון שהיה צריך לצוד והנה לכם אדם קדמון שאכל במקרה הטוב ארוחה אחת ביום ולפעמים בכמה ימים. הוא לא היה חולה מטבולית מעולם וסיבות המוות היו בעיקר תאונות, קרבות בין עמים ומחלות של מערכת החיסון שפשוט לא היה להם מענה רפואי. (ישנן אינספור עדויות ארכיאולוגיות והיסטוריות לדבריי)
עודף משקל, טרום סוכרת, סוכרת, כבד שומני ועוד ״מתנות״ כאלה ואחרות שנולדו להן ב60 השנים האחרונות, נובעות בדיוק בגלל זה.
בגלל שאנחנו הרבה פעמים, אוכלים סתם.
לא משנה כרגע מהו סוג התזונה, בכל סוגי הדיאטות תשמעו משפטים כמו:
״תאכלו כל כמה זמן, משהו קטן״.
״חובה לאכול כל 3 שעות״
״תאכלו משהו לפני השינה שהסוכר שלכם בבוקר יהיה תקין״
נכון להיום אין אף מחקר חזק שמוכיח שאכילה כל 3 שעות, בריאה.
שאכילה בפרקי זמן קצרים וארוחות קטנות – יעילה לאיזון מחלות מטבוליות ובכלל, יעילה לאדם הבריא.
אז מה מאפשרת לנו הקשבה לתחושות הרעב והשובע?
- לקבל שליטה על הבריאות שלנו (ובעקיפין על עוד תחומים בחיים)
- לאכול בצורה מודעת.
- לבחור את האוכל שלנו בקפידה ולא לטרוף רק כי הגיעה השעה הזאת ביום או כי אנחנו עצבניים/שמחים/עיייפים או כי אנחנו (הנשים) במחזור.
לעצור כשאנחנו שבעים - להתאים לנו את כמות האוכל בצלחת לפי מידת הרעב שלנו.
- לשמור על המשקל
- להוריד במשקל (כי הגוף יודע בדיוק כמה הוא צריך וכמה יש לו בעודף)
אז איך עושים זה?