המחקר המרתק שפורסם לאחרונה, מרעיד את הקרקע מתחת לרגלנו. אנחנו משתמשים באריתריטול כממתיק אהוב בעוגות, עוגיות ואפילו בישול.
אז מה נעשה עכשיו???
רגע לפני שאנחנו רצים להזמין תחליפים עם שם מפוצץ באינטרנט או מסיקים מסקנות על בסיס כתבות מפחידות, בואו נבחן את המחקר וממצאיו:
ראשית, בואו נדבר על ההבדל בין קשר סיבתי לקשר סטטיסטי בין שני משתנים. המחקר מצא שרמות גבוהות של אריתריטול בדם קשורות להתקפי לב. האם זה אומר שאכן האריתריטול גרם לזה?
ניקח דוגמא קלאסית להבדל בין קשר סיבתי לקשר סטטיסטי מעולם אחר:
מכירות גלידה ושיעורי פשיעה. נצפה כי מכירות הגלידות נוטות לעלות במהלך חודשי הקיץ, ובמקביל, שיעורי הפשיעה נוטים לעלות גם הם. עם זאת, אין זה אומר שאכילת גלידה גורמת לאנשים לבצע פשעים או שקניית גלידה מושכת פושעים. במקום זאת, ניתן להסביר את הקשר הסטטיסטי בין שני המשתנים הללו על ידי סיבה נפוצה אחרת: מזג אוויר חם יותר.
ככל שהטמפרטורה עולה, אנשים נוטים לאכול יותר גלידה ולבלות יותר זמן בחוץ, מה שמוביל בתורו ליותר הזדמנויות לפעילות פלילית. לכן, הקשר הסטטיסטי בין מכירות גלידה לשיעורי הפשיעה אינו מוכיח קשר סיבתי. .להתאמה בין שני ממצאים. ניקח לדוגמא את ההתאמה בין מכירות הגלידות למספר התקפות הכרישים בקיץ. אבל ברור שאכילת גלידה לא מושכת כרישים. המחקר שהוצג נעשה בצורה שלא מייצגת קשר סיבתי מובהק בין רמות האריתריטול בדם לבין מחלות לב.
שנית, המחקר מדד רק את כמות האריתריטול בדם. מה הבעיה עם זה? הידעתם שאריתריטול מיוצר בגוף באופן טבעי? הוא גם מיוצר בהתאמה לכמות הסוכר שנכנסת לגוף מפחמימות, קטניות, פירות ובגדול, כמעט בכל מוצר יש פחמימות שבסוף הופכות לסוכר. אז אם רמת האריתריטול קשורה לרמות הסוכר בדם, לא ניתן לקשר ישירות בין רמות האריתריטול הגבוהות למחלות לב וכלי דם. כן ניתן לאמר ממחקרים קודמים שתסמונת מטבולית על רקע רמות סוכר גבוהות, יודעת לגרום לתחלואה לבבית.
לבסוף, ישנם מספר מחקרים שנעשו בשנים האחרונות אשר מצאו שלאריתריטול יתרונות בריאותיים רבים, כולל תכונות אנטי דלקתיות ושיפור תנגודת ורגישות לאינסולין. זה אפילו יכול להאט את העלייה במשקל אצל אנשים הניזונים מתזונה עתירת שומן.
לסיכום, החדשות האחרונות על אריתריטול הגורם להתקפי לב ושבץ עשויות להיות לא לגמרי מדויקות. לפני שקופצים למסקנות, חשוב לעשות מחקר משל עצמכם ולהטיל ספק בכותרות מפוצצות.
וכמו שאני תמיד אומרת: גמישות במחשבה – מובילה להתמדה.
שלכם,
אחות מוסמכת לטיפול בסוכרת